נקודת המבט שלי על העולם

תוכן העניינים

עשה זאת בעצמך

הדור של היום לא מכיר את המושג עשה זאת בעצמך. יש לכך הרבה סיבות – חלקם מוצדקות וחלקן לא. נולדתי בשנות ה 80, מושג העשה זאת בעצמך לא זר לי ובכל זאת בתור ילד, לא יצא לי כ"כ לעשות דברים מסוג זה בעצמי. 

לאבא שלי יש ידי זהב, זה פשוט מדהים מה שהוא יצר בעצמו, כמה דברים שהוא תיקן לגמרי לבד. אבא שלי כל הזמן ניסה להראות לי איך לעשות דברים בעצמי. 

הזמן העיקרי שבו התחלתי להתעניין בעשה זאת בעצמך הוא לקראת חיי הנישואין. אבא שלי לימד אותי לתלות תמונות, לדפוק מסמר, הוא הסביר לי על כלי העבודה השונים – איך קוראים להם, מה התפקיד ואיך משתמשים בכל כלי. 

היום אני לא מפחד לעשות דברים בעצמי.

והנה סיפור שקרה ממש לאחרונה שימחיש את המצב. 

מקרה שהיה כך היה

כבר הרבה זמן המערכת הסולארית בבניין שלנו מקולקלת, אז בשביל מים חמים אנחנו מדליקים את דוד החשמל. אולם – בימים האחרונים אנחנו מדליקים את הדוד וגם אחרי שעתיים המים קפואים כקרח.

אני יודע את התרחישים של מה שצריך לעשות , או להחליף את החמם, או להחליף את כל הפלאג' כי לפני מספר שנים היה לי סיפור דומה. אז הזמנתי טכנאי שיבצע את העבודה. 

הטכנאי הגיע והחליף מה שצריך. הגיעה הזמן למקלחת הגונה. הדלקנו את הדוד וחיכינו מעט ושום מים חמים … חיכינו עוד קצת וכלום.

פיתרון הבעיה דרך למידה

התקשרתי לטכנאי אחרי ששלחתי לו תמונות של הברזים והכל נראה תקין. הטכנאי אמר שבדק את התרמוסטט וכל מה שצריך והחמם עובד כמו שצריך. הוא אמר שיגיע למחרת לבדוק ושאודיע לו אם יש שינוי. 

אולם, אני אחרי יום עבודה מעייף , מזיע כולי ואני רוצה מאוד להתקלח במים חמים. אז החלטתי שהגיע הזמן להפעיל יכולות של עשה זאת בעצמך, התיישבתי על האינטרנט והתחלתי לצפות בסרטונים ובמידע בנידון. 

כמו האתר הזה של מכון ויצמן, או הסרטון המעולה של ציון פנקר ביוטיוב על "איך עובד דוד חשמל בבניין רב מגורים.

למדתי איך עובדת מערכת סולארית בבניין רב מגורים, מה ההבדל בין דוד חשמל לדוד עם מחליף חום, איך מחליפים פלאג' בדוד ועוד הרבה דברים שעזרו לי להבין את הבעיה.

הבעיה הייתה שברז כניסת מים של המערכת הסולארית היה פתוח (ברז היציאה חזרה היה סגור) וכאשר הברז הזה פתוח, בדוד כמו שלי (דוח עם מחליף חום) המים בצינור הפנימי (בתוך הדוד) קרים באופן טבעי (כי המערכת הסולארית מקולקלת) ואז המים שאני מחמם בדוד שלי מיישמים את החוק הפיזיקלי של השוואת טמפרטורות ומתקררים עקב השוואת הטמפרטורה עם המים שבצינור הפנימי.

ברגע שסגרתי את ברז הכניסה של המערכת הסולארית, הפעלתי את הדוד לחצי שעה והיו מים חמים בשפע. כמובן שעדכנתי את הטכנאי. 

 

כזה ראה ועשה

הילדים שלי שיהיו בריאים ובכל זאת איכשהו תמיד משאירים בכיסים של הבגדים כל מיני הפתעות, וכשההפתעות הללו נכנסות למכונת הכביסה הם כמעט תמיד סותמים את המשאבה. 

בפעם הראשונה שזה קרה, היה לנו עדיין אחריות והחברה שלחה טכנאי בעלות מופחתת. הטכנאי הגיע והתחיל לעבוד, אז מה שעשיתי היה להסתכל עליו מבצע את העבודה. זה באמת לא כזה מסובך.  

בפעם הבאה שזה קרה, וידאתי שזה עומד בכלל שלי לעשה זאת בעצמך ופשוט בצעתי את זה בעצמי. אני מניח שחסכתי כ 3-4 ביקורי טכנאי ששווים לא מעט כסף. 

עשה זאת בעצמך
עשה זאת בעצמך. הבסיס: תליית מדף בעצמך.

מתי DIY ומתי לא

אני מסוג האנשים שדוגלים באנשי מקצוע. צריך לתת למקצוענים לבצע את העבודה שלהם ולשלם להם על עבודתם, אבל יש דברים שאפשר בהחלט לבצע לבד. האינטרנט עוזר לנו עם סרטוני הדרכה, לא על כך דבר צריך להזמין טכנאי. 

נקטתי כלל – כל דבר שיש בו אלמנט של סכנה, כגון חשמל ועבודות בגבוה וכן דברים שהעלות לתיקונם לאחר נזק כלשהו גבוהה במיוחד – את זה משאירים לבעלי מקצוע, את כל השאר אני משתדל לנקוט "עשה זאת בעצמך". 

היתרונות והחסרונות

כמו לכל דבר בחיים, גם לעשה זאת בעצמך יש יתרונות וחסרונות. 

היתרונות 

  • חיסכון בכסף
  • פיתוח היכולת לחקור וללמוד
  • פיתוח היכולת הטכנית של האדם
  • סיפוק לאחר הצלחה
  • עידוד מגמת הקיימות ושמירה על משאבים
 
החסרונות
  • לוקח יותר זמן
  • חוסר מקצועיות יכול לגרום להרס ולבזבוז כסף
  • כל טעות מובילה להעמקת הבעיה

לסיכום

עשה זאת בעצמך כמו שכתוב שאמר הלל הזקן בפרקי אבות (פרק א' משנה י"ד) 

"הוא היה אומר אם אין אני לי מי לי וכשאני לעצמי מה אני ואם לא עכשיו אימתי"

הפירוש  – מוטלת על האדם אחריות אישית לתפקודיו והוא לעולם לא יוצא ידי חובתו, אולם גם כאשר ביצע האדם פעולה יכולתו מוגבלת והוא תלוי בעזרת הקב"ה. 

וביתר פשטות – אתה אחראי למעשיך, אם יש משהו שאפשר לעשות  – תעשה.
אם לא הצלחת או שזה מורכב מדי תקרא למומחה… 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חיפוש בכל האתר